Søvnløshed og søvnbesvær

Søvnløshed og søvnbesvær

Søvnløshed eller søvnbesvær er meget almindeligt og de fleste mennesker oplever søvnløsed indimellem. Nogle mennesker oplever også indimellem akut søvnløshed, som typisk er relateret til et akut problem, en svær opgave eller fx en beslutning, som er svær at træffe.


I det øjeblik, problemet er løst eller er kommet på afstand, vil de fleste mennesker opleve at få deres normale søvnrytme tilbage som den var, før problemet opstod.


Nogle problematikker løses ikke umiddelbart, hvorfor der omvendt også er nogle mennesker, som ikke får tankerne om problemet på afstand, og søvnløsheden eller søvnbesværet forbliver med at trække på de psykiske og de fysiske kræfter. På den lange bane kan det betyde mentalt og kropslig mistrivsel og ubehag og mange finder det svært at komme igennem dagligdagen. 

Samstemmende for mine klienter med søvnløshed eller søvnbesvær, er at de alle oplever svær tankemylder og følesen af manglende kontrol over, hvad de skal stille op med deres mange invaliderende tanker. Her er den metakognitive behandlingsmetode yderst effektiv, idet mine klienter lærer at lade tanker være tanker, uden et behov for at engagere sig i dem.


Relativt kort tid inde i det metakognitive terapiforløb kommer den normale søvnrytme tilbage, uden brug af medicin eller enorme mængder energi på hverken at forsøge at løse det konkrete problem eller forstå årsagerne til søvnbesværet eller søvnløsheden.