Angst

Angst

Hver femte dansker rammes i løbet af livet af angst. Angst har mange ansigter, men oftest er angst kendetegnet ved, at opmærksomheden er rettet ud mod omverdenen, og ikke rettet indad, som når man føler sig depressiv.


Hvad enten angstlidelsen er af mere generel karakter, eller er forbundet med sociale kontekster, præstation, opkast (Emetofobi), helbred eller paniske situationer, fylder bekymringer rigtig meget – både i tid og i mental energi. Samtidig er opmærksomhedenfare på sit højeste og man føler sig næsten konstant i alarmberedskab.


De fysiske symptomer på angst kommer ofte til udtryk i form af:


  • Hjertebanken, åndenød, kvalme & svimmelhed
  • Øget svedtendens & kolde hænder/fødder
  • Muskelspændinger & uro i maven
  • Nervøsitet & tør i munden
  • Søvnløshed & søvnbesvær
  • Koncentrationsbesvær & irritabilitet

Mange mennesker med angst har opbygget et sæt strategier i et forsøg på at mindske angsten. Men samstemmende for disse strategier er, at de typisk kun giver en midlertidg følelse af ro, før angsten melder sig igen. Således opstår den onde cirkel: Angsten vedligeholdes, man føler sig endnu mere energiforladt, angsten er ikke mindsket, og faktisk er den ofte bare blevet værre.  


Angst har forskellige grader. Den kan både opleves som mere eller mindre forbipasserende, men kan også være meget invaliderende. Får man den rette hjælp er det muligt at slippe af med sin angst og leve livet fuldt ud igen.


I et metakognitiv terapiforløb vil vi sammen gradvist opbygge et nyt forhold til tankerne og derigennem bryde den smertefulde og onde angstcirkel. Du vil i løbet af relativt få sessioner genopdage, at tanker bare er tanker, som du kan slippe, og nøjes med at betragte, uden at reagere på dem, og dermed finde tid og indre ro til at leve livet.